کشور

تحلیل کارشناسان از عملکرد دیپلمات های ایران

تحلیل کارشناسان از عملکرد دیپلمات های ایران

در هر مذاكره اي، برنده ايم

«آقای ظریف، سردار دیپلماسی ایران است»؛ شنیدن این جمله و اصطلاحاتی مشابه آن مانند «پدیده دیپلماسی» و «دیپلمات استثنایی» در شرایط فعلی که سیاست خارجی کشور با مشكلاتي روبرو شده است شايد اغراق آمیز به نظر می آید اما بسیاری از تحلیلگران سیاسی همچنان معتقدند آقای ظریف به واسطه عملکردی که در نظام به ویژه در دولت یازدهم داشته ، می تواند با دانش دیپلماسی خود، برای برون رفت از بحران های سیاسی و اقتصادی کشور نسخه ای بپيچد که درمانگر و اثرگذار باشد.

چندی پیش آقای عباس ملکی، معاون وزیر امور خارجه در دوره وزارت علی‌اکبر ولایتی و عضو تیم مذاکره‌کننده قطعنامه «۵۹۸» در گفت و گویی با روزنامه شرق گفت که «وضعیت ایران در دیپلماسی خوب است؛ دیپلمات‌های ما دست‌کمی از دیپلمات‌های کشورهایی که آنها را توسعه‌یافته می‌دانیم، ندارند. من نگرانی ندارم. به نظرم اگر یک دیپلمات ایرانی با دیپلمات انگلیسی، فرانسوی یا آمریکایی ملاقات و گفت‌وگو کند، حتما می‌تواند منافع کشور را حفظ کند.»

اظهارنظر آقای ملکی در ارتباط با تیم دیپلماسی ایران اگرچه مخالفان و موافقانی دارد اما اين واقعيتي انكار نشدني است كه در کشور ما ، واژه دیپلماسی با نام آقای ظریف و برجام گره خورده است.

در ارتباط با عملکرد تیم دیپلماسی وزارت امورخارجه در زمینه سیاست خارجی،  بیشتر تحلیلگران نمره قابل قبولی به این تیم می دهند که در ادامه دیدگاه تعدادی از کارشناسان در ارتباط با عملکرد آقای ظریف و گروه ایشان در دولت یازدهم و دوازدهم را می خوانیم:

اعتراف غربی ها به ذکاوت دیپلمات های ایرانی

حسن بهشتی پور، کارشناس مسائل بین‌الملل و سیاست خارجی بر این باور است که در ۴۰ سال گذشته دیپلمات های شاخص و موفقی در ایران داشته ایم به گونه ای که غربی ها بارها در مناسبات خود از دیپلمات های ایرانی و این که چگونه توانسته اند منافع ملی کشور را تامین کنند، نام برده اند اما در این بین آقای ظریف از جمله دیپلمات‌های موفقی است که مانند ایشان در دوران پس از انقلاب کم دیده ایم.

توئیت های جریان ساز آقای ظریف

علی اکبر محمودی، کارشناس مسائل سیاسی معتقد است آقای ظریف پدیده دیپلماسی در دنیا است و این حرف را  طرف‌های مذاکره کننده درباره ایشان می گویند اما متاسفانه عده ای در داخل کشور نمی خواهند این دستاورد را ببینند. افرای به اسم انقلابی گری تلاش می کنند فعالیت تیم دیپلماسی دولت را کم اهمیت جلوه دهند و از پشت خنجر می زنند و این رویه باعث شده تا نتوانیم از ظرفیت آقای ظریف و همکاران ایشان به طورکامل استفاده کنیم.

او می گوید: امروز یک توئیت آقای ظریف  جریان تبليغاتي را در دنیا  عوض می کند و جریانی رسانه ای  را که علیه کشور وجود دارد  به نفع کشور ما می کند. برای نمونه در جریان مذاکرات «ورشو» لهستان، توئیت ها و کارهایی که آقای ظریف انجام داد، فضا را به ضرر آمریکا کرد و بسیاری از کشورهای اروپایی مسیر خود را از آمریکا جدا کردند. در این شرایط این که چرا در داخل کشور به «سردار دیپلماسی» خود  حمله می کنیم، جای تعجب دارد.

شناخت کامل ظریف از سیاست خارجی

علی بیگدلی یکی دیگر از کارشناسان روابط بین الملل نیز براین باور است كه از زمان فتحعلی شاه که ایران صاحب وزارت خارجه شد تا امروز، آقای ظریف یک آدم استثنایی است. ایشان تاثیر و تجربه خوبی در این زمینه دارد و سیاست خارجی را خوب می شناسد اما از آنجا كه وزارت امورخارجه در ایران نمی تواند به صورت مستقل عمل کند، آقای ظریف آزادی عمل ندارد.

عملکرد درخشان دستگاه دیپلماسی در دولت روحانی

به باور مهدی مطهرنیا، تحلیل گر مسائل بین الملل و آینده پژوه سیاسی نیز،  دستگاه دیپلماسی دولت آقای روحانی، یکی از درخشنده ترین دستگاه های این دولت است. آقای ظریف یک شخصیت برجسته در عرصه دیپلماسی نه تنها در میان دیپلمات های ایران بلکه در میان دیپلمات های جهان شناخته می شود. در کنار تخصص و تبحر، ایشان بالغ بر سه دهه در عرصه های گوناگون حضور داشته و در حوزه سیاست خارجی مجرب شده است.

خنثی کردن تبلیغات منفی توسط دیپلمات های ایرانی

یکی دیگر از استادان آینده پژوهی نیز می گوید: تیم دیپلماسی دولت آقای روحانی، علاوه بر حل چالش های سیاسی در مواجهه با کشورهای مختلف، می تواند در برطرف کردن برخی از مسائل اقتصادی داخل کشور اثرگذار باشد. در بخش سیاست خارجی با توجه به مسائلی که در داخل و خارج از کشور وجود دارد، دستگاه دیپلماسی ایران فعالیت بسیار خوب و قابل قبولی به ویژه در برجام داشته است. صرفنظر از برخی شوک ها و شگفتی ها مانند خروج آمریکا از برجام که باعث شد نتایج برجام در برخی موارد خوب جلوه داده نشود اما در مجموع ما از این معاهده بین المللی به نتایجی دست یافتیم که آقای ترامپ و هم پیمانان منطقه ای ایشان از جمله رژیم صهیونیستی خواستار لغو برجام بودند.

سعید خزایی معتقد است در ارتباط با چالش هایی که در حوزه مسائل اقتصادی در کشور به وجود آمده، آقای روحانی باید از ظرفیت های دیپلمات های خود استفاده کرده، مذاکره با اروپایی ها را به نتیجه مطلوب برساند تا بخشی از مشکلات اقتصادی کشور نیز رفع شود. نقش سازنده ایران در گفت و گوهای چند جانبه و پیمان های بین المللی نیز می تواند از تبلیغات منفی علیه کشور جلوگیری کند و یارگیری های منطقه ای و جهانی را خنثی کند.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا