رفتن به بالا
جستجوی ساده جستجوی پیشرفته


عجیب‌ترین پول‌های معاصر، از دلار مرگ تا سکه سخنگوی کندی!

از گذشته تا به امروز انسان برای داد و ستد از واحدهای پولی مختلفی استفاده کرده است. برخی از این واحدهای پولی بسیار عجیب هستند. مثل هر چیز عجیب و غریب دیگر، کلکسیون‌دارها به جمع‌آوری این پول‌ها علاقه دارند. این افراد با ارزش‌های مختلف و معمولاً بسیار زیاد این اشیا قیمتی را به مجموعه خود […]

از گذشته تا به امروز انسان برای داد و ستد از واحدهای پولی مختلفی استفاده کرده است. برخی از این واحدهای پولی بسیار عجیب هستند. مثل هر چیز عجیب و غریب دیگر، کلکسیون‌دارها به جمع‌آوری این پول‌ها علاقه دارند. این افراد با ارزش‌های مختلف و معمولاً بسیار زیاد این اشیا قیمتی را به مجموعه خود وارد می‌کنند. بسیاری از این واحدهای پول هیچ شباهتی به تعریفی که امروزه از پول داریم، ندارند. برخی از این اشیا دیگر ارزش پولی ندارند، اما به عنوان میراث فرهنگی بسیار باارزش هستند.

۱۰ واحد پولی عجیب در تاریخ جهان

پول‌های چوبی

استفاده روزمره از پول‌های چوبی و نگهداری از آن‌ها در کیف پول عجیب به نظر می‌آید. اما بعد از جنگ جهانی اول که آلمان با مشکلات اقتصادی بزرگی مواجه بود، بهترین راه به نظر می‌رسید. با شرایط اقتصادی نابسامان بعد از جنگ، دولت آلمان تصمیم گرفت تا این پول‌ها را به طور موقت استفاده کند. آن‌ها هر چیزی که می‌شد روی آن چیزی چاپ کرد را تبدیل به پول‌ Notgeld یا به اصطلاح پول‌های اورژانسی می‌کردند. علاوه بر چوب، این پول‌ها روی کاغذهای آلومینیومی، پارچه‌های نخی و حتی کارت‌های بازی چاپ می‌شد. این کار ادامه پیدا کرد تا بانک مرکزی کشور توانست دوباره به مقدار مناسبی پول چاپ کند. در عین حال دولت آلمان از همان زمان به این فکر افتاد که در آینده این پول‌ها برای کلکسیون‌دارها ارزش پیدا می‌کنند.

دلار مرگ

این روزها دلار آمریکا یکی از با ثبات‌ترین واحدهای پولی جهان به شمار می‌رود؛ اما همیشه وضعیت به این صورت نبوده است. در گذشته اقتصاد آمریکا با مشکل وجود پول‌های تقلبی در بازار روبه‌رو بوده است. چاپگرهای زیادی برای چاپ پول بودند، اما تکنولوژی برای جلوگیری از جعل مثل امروز پیشرفت نکرده بود و فعالیت‌های چندانی در مقابل چاپ این پول‌های جعلی صورت نمی‌گرفت. در این زمان دولت آمریکا تصمیم گرفت تا تمام چاپگرها روی پول‌هایی که تولید می‌شود، شعار «مرگ بر جعل» را چاپ کنند. امروزه این شعار به «ما به خدا اعتماد داریم» تغییر کرده است.

تمبر سبز

تصور عمومی این طور است که از پول‌های اسکناسی برای خرید همه چیز می‌توان استفاده کرد، اما استثناهایی وجود دارد. در بعضی از کشورها با استفاده از واحد پولی خاص می‌توان کالاهای مخصوصی خرید. برای مثال پول‌های کشور ویتنام در واقع ورقی هستند که دور تا دور آن تمبرهای کوچک سبز رنگی قرار گرفته. برای داد و ستد افراد، این تمبرها را جدا می‌کنند و با استفاده از هر تمبر می‌توانند کالایی خاص بخرند.

پول‌های خوراکی

یکی از اولین واحدهای پولی در دنیا نمک بوده، که زمانی برای داد و ستد از آن استفاده می‌شده است. در حقیقت، ریشه کلمه انگلیسی Salary به معنای دستمزد، کلمه لاتین Salarium است؛ این لغت به دستمزدی گفته می‌شد که به سربازان رومی برای خرید نمک پرداخت می‌شد. در صحرای بزرگ آفریقا و همچنین شرق این قاره طی زمان قرون وسطی، نمک پول رایجی بود که برای معاملات استفاده می‌شد. در آن زمان مردم برای اطمینان از واقعی بودن نمک آن را می‌لیسیدند. بعد از اطمینان ازاینکه نمک واقعی است، آن را تکه تکه می‌کردند. ارزش تکه‌های نمک بر اساس وزنی که داشتند تعیین می‌شد.

در جزایر سلیمان واحدهای پولی رایج بود که Reng نامیده می‌شد. این پول در واقع مقداری پودر زردچوبه بود که در پوششی از پوست نارگیل حمل می‌شد. در مکزیک و آمریکای مرکزی هم دانه کاکائو واحد پول رایج بود. در ایتالیا هم زمانی از پنیر پارمسان به عنوان پول استفاده می‌شد.

بزرگ‌ترین پول دنیا

در سال ۱۹۴۶، کشور مجارستان با مشکل تورم بسیار شدیدی مواجه بود. دولت، اسکناس‌هایی با رقم بسیار بالای ۱۰۰ میلیون بیلیون پنگو وارد بازار کرد. پنگو در آن زمان واحد پول این کشور بود. جالب است که این اسکناس، با این رقم بالا فقط حدود ۲۰ سنت آمریکا ارزش داشت.

سکه سخنگو کندی

در سال ۲۰۰۷ در مغولستان سکه‌هایی در ضرابخانه تولید شدند که روی آن‌ها نقش جان.اف.کندی، رئیس جمهور قدیمی آمریکا حک شده بود. این سکه ۵۰۰ توگریک ارزش داشت. توگریک واحد پول کشور مغولستان است. روی قسمت قلب کندی دکمه‌ای قرار دارد. نکته‌ای که این سکه را جالب می‌کند این است که با فشار دادن این دکمه صدای کندی را می‌توان شنید که سخنرانی معروف خود را می‌خواند. به محض تولید این سکه، کلکسیون‌دارها برای تهیه و اضافه کردن آن به مجموعه خود اقدام کردند.

اسکناس بدون سر

کشور زئیر در قاره آفریقا قرار گرفته و امروزه جمهوری دموکراتیک کونگو شناخته می‌شود. در سال ۱۹۹۷ دولت زئير بعد از سرنگونی جوزف مبوتو، با کمبود بودجه شدیدی مواجه شد. برای حل این مشکل دولت تصمیم گرفت از همان اسکناس‌های قبلی استفاده شود. با این تفاوت که صورت متوبو از روی آن جدا شود. بنابراین اسکناس‌هایی استفاده می‌شدند که در واقع سوراخ بودند. این وضعیت تا زمانی که دولت فرصت طراحی و چاپ اسکناس‌های جدید را یافت، ادامه پیدا کرد.

پوست سنجاب

در زمان قرون وسطی در کشور روسیه از پوست سنجاب برای داد و ستد استفاده می‌شد. همچنین گوش و پنجه این حیوان نقش پول خرد را داشت.

سکه آب مقدس

در سال ۲۰۰۷ در کشور پالائو سکه‌ای تولید شد که روی آن نقش حضرت مریم حکاکی شده بود. در قسمتی از این سکه، ظرفی لوله مانند و شفاف قرار دارد که در آن آب مقدس مقبره‌ مریم مقدس در فرانسه پر شده است. در سال بعد هم به مناسبت صد و پنجاهمین سالگرد تأسیس این مقبره، تعدادی از این سکه‌ها مجدداً تولید شد.

سنگ رای

اگر به جزیره یاپ واقع در جزایر سلیمان سفر کرده باشید، حتماً بزرگ‌ترین واحد پول جهان را دیده‌اید. این واحد پول سنگ رای نام دارد و سنگ دیسک مانند بزرگی است که وسط آن سوراخی ایجاد شده است. بعضی از این سنگ‌ها نزدیک به ۴ متر طول و ۸ تن وزن دارند. این واحد پول به خاطر بزرگی و وزن زیاد جابه جا نمی‌شده، بلکه در جایی ثابت قرار می‌گرفته و تنها صاحبان آن تغییر می‌کرده‌اند و همه در جزیره می‌دانستند که هر زمان، صاحبان سنگ‌ها چه کسانی هستند.


جدیدترین خبرها